Adidas Terrex – усъвършенстваните маратонки

03.10.2020

Безспорен факт е, че Adidas е една от най-известните марки в спортната индустрия, най-вече що се отнася до облекло и маратонки за спортуване на открито.

А какво представлява линията Adidas Terrex? Това е серия спортни обувки (маратонки), създадени главно за активности на открито: бягане, планински преходи, пешеходен туризъм, алпинизъм и т. н. Някои модели от серията Adidas Terrex са предназначени да издържат на и на не до там благоприятни атмосферни условия.

Те могат да бъдат водоустойчиви, ветроустойчиви и (или) дишащи. Перфектният, целесъобразен дизайн на тези маратонки ги прави предпочитани за изкачване на планини. Предната част на повечето модели на Adidas Terrex е подсилена от специални материали, трудни за прокъсване. Повечето модели спортни обувки на Adidas Terrex са произведени с ергономична подметка, която по-устойчива на хлъзгави повърхности от обикновените спортни обувки, а материалите, от които са изработени, ги правят идеални за дълги преходи на различни терени.

 

От Adidas Outdoor до Adidas Terrex

Интересът на Adidas към създаване на маратонки за занимания на открито е нараснал през 70-те години на XX век.

Ади Даслер е бил ентусиастът, който е осъзнал значението на качествените обувки за навън. Първата му разработка са класическите планински ботуши "Eiger" от парче кожа, с дебела, тежка подметка, стабилен протектор и метална вложка в междинната подметка.

Следващият по-иновативен модел на Adidas е бил разработен специално за легендарния италиански алпинист Райнхолд Меснер, който сам се е обърнал към компанията с молба за създаване на нови трекинг обувки. Така се ражда серията Adidas Outdoor.

 По време на обучението си в Тирол, Меснер е разбрал, че наличието на леки, но издръжливи обувки, ще му помогне да спести ценна енергия по време на своето безкислородно изкачване в Хималаите.

Тази мисъл е заинтригувала консултанта по алпийски спорт на Adidas Тони Райтер, който също е изявен алпинист.

  • През 1977 г. той организира среща между Меснер и Даслер, за да се обсъди подробно тази концепция, в резултат на която се създава първият прототип на нова трекинг обувка на Adidas.
  • През 1978 г. е приключила работата по първите трекинг обувки на Adidas и именно този чифт придружава Меснер при първото му безкислородно изкачване на Еверест, както и по пътя към други върхове.
  • През 1979 г. Меснер използва обувките и докато изкачва K2. Той праща пощенска картичка до Adidas, в която пише: „Изкачихме 6200 м. в обувки на Adidas. Нов рекорд за височина (за обувки). С благодарност, Р. Меснер."
  • През 1980 г. Меснер прави първото самостоятелно изкачване на Еверест, без да използва кислород. Носейки чифт от новия модел обувки на Adidas, той е изкачил 7000-метровата маркировка на северната страна на Еверест. Това е още един впечатляващ рекорд за обувки, както и едно от най-значимите постижения в кариерата на Рейнхолд.

От 2010 г. насам Adidas преминава към специална колекция от екипировка и обувки – Terrex. Както и преди, компанията се фокусира върху лекотата и гъвкавостта на своите обувки и дрехи, разширявайки асортимента.

За новата си колекция Тим Мод, дизайнерски мениджър в Adidas, формира концепцията „Постигнете повече с по-малко“.

В днешно време спортистите извършват повече видове активитети: тичане, каране на велосипед, изкачване, скално катерене и други. Целта на новата линия  е създаване на леки, високоефективни дрехи и обувки, които да дадат на спортистите още по-голяма свобода на изразяване, грижейки се също и за комфорта на телата им.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ МОДЕЛИ ADIDAS TERREX

Често използвани технологии при моделите на Adidas Terrex

 

Технологията Adidas Boost

Една от технологиите които често се използват при моделите на  Adidas Terrex е Boost – специално проектирана пяна, съставена от хиляди отделни капсули.

Всяка от тях сработва в момента на притискане и разкопчаване, като съхранява и едновременно освобождава енергия при всяко съприкосновение с краката.

Това е една от водещите технологии за по-голямата част от маратонките за бягане Adidas, която е пренесена и в серията Terrex. Boost осигурява бавно амортизиране при усилено ходене или бягане.

Технологията също увеличава издръжливостта на обувката, като същевременно се грижи за нейните амортизиращи свойства значително по-добре.

 

Технологията Adidas Traxion

Adidas Traxion по същество е дизайн на подметка, който осигурява максимално сцепление при различни повърхности.

Като допълнителна полза, тази технология минимизира точките на натиск върху стъпалото.

Изпъкналите гумени „шипове“ позволяват да стъпите здраво на земята, но с по-голямо разпределение на тежестта по ходилото. Този дизайн е идеален за спортове на открито, които изискват бързи промени на посоката на всяка страна.

Технологията Adidas Continental

Какво е общото между гумите на вашата кола или мотор и подметките на обувките ви?

Те осигуряват по-добър контакт на обувката с повърхността върху която стъпвате. Сътрудничеството на Adidas и Continental е резултат от германско инженерство, международни изследвания и задълбочени тестове.

Обувките на Adidas Terrex с подметки Continental често вървят и с гореспоменатата технология Traxion. Така, една от най-добрите форми на подметката се съчетава с едни от най-качествените гумени материали.

 

Технологията Adidas Climalite

Това е материя, която регулира телесната температура и поддържа суха кожата, като премества потта от тялото или крака ви на повърхността на на тъкънта. Това е задачата на тази технология – да отведе влагата отвътре навън. В производството на обувки Climalite е разположена в грната част на обувките.
Climacool

Climacool наподобява Climalite. Материалът отново е разположен в горната част на обувките, понякога и в горнта част на стелките, за да премести влагата от кожата и да й позволи да диша. Някои модели обувки разполагат със специални вградени отвори в подметката, с което помагат да се поддърва контрол върху телесната температура. Системата намира приложение и в произвидството на тениски, панталони, чорапи и цялостни спортни екипи.

Технологията Adidas Climawarm

Представлява лека е дишаща материя, която е съставена от плътни, тънки и синтетични влакна.

Благодарение на конструкцията си, Climawarm притежава свойстото да изолира студа, да улавя топлината, да я задържа и да регулира температурата.

Технологията Adidas Climaproof

Това е мембрана, която играе ролята на бариера и не позволява на влагата и на студения въздух да проникнат в обувката. Материята осигурява превъзходна защита, като същевременно поддържа правилната температура на тялото и позволява на кожата да диша.

Технологията Adidas Primaloft

Е технология, която се използва в производството на обувки, предназначени за носене в сурови условия: много ниски температури, дъжд и сняг. Тази технология, всъщност е собственост на компания със същото име – Primaloft.

Освен за производството на обувки, тази технология намира приложение като финален завършек и при изработката на връхни дрехи, ръкавици и спални чували.

Primaloft е разработена, така че да запазва топлината в обувките, да не пропуска вода и същевременно позволява достигането на въздух до крака и изолиране на влагата. Тя е съчетание от Climalite, Climacool, Climawarm и Climaproof.

Назад към всички постове