Най-често правените грешки при избора на летни обувки

19.07.2022

С настъпването на лятото във всички магазини преобладава богата селекция от всевъзможни модели летни обувки. Въпреки този огромен избор обаче, всяко лято поне веднъж чуваме фразата „Не мога да си избера удобни сандали!”. Определено изборът на обувки, за който и да е сезон не е лесен, но през лятото е още по-труден, особено когато модерни и удобни не са в една и съща графа.

  Затова днес решихме да ви помогнем с избора на следващите летни обувки, като ви разкажем за някои от най-често правените грешки, щом стане дума за лято и обувки в едно изречение.

 

  • Подметка, по-дълга от стъпалото

 По-дългите подметки са характеристика, принадлежаща най-често на джапанките и сандалите, които имат лента/каишка, преминаваща между пръстите на краката. При подобни модели обувки разстоянието между върховете на пръстите на краката и предния край на подметката обикновено е по-голямо. Когато това разстояние е повече от 1 см. обаче ходенето става неудобно и несигурно, краката са нестабилни и се получава натоварване на стъпалата.

  • Обувките нямат свод

 През всички други сезони обикновено не носим напълно равни обувки, лятото обаче ни дава възможност за това „удоволствие”. Не вярвайте, че с носенето на равни обувки, краката си почиват – тъкмо обратното е. Ако носите за повече от 2-3 часа на ден обувки с равни подметки е много вероятно повече да навредите на стъпалата си, отколкото да им помогнете. Причината за това е, че позата, в която се намира тялото, когато ходите с такива сандали, е неестествена и всяко по-тежко стъпване причинява вибрации на гръбначния стълб, с които той не е свикнал, а след известно време това причинява болка. Ортопедите препоръчват обувката, без значение от сезона, да следва извивката на крака и да има свод от поне 2-4 см. Ако все пак държите да носите определен модел равни обувки, то поне изберете подходящи ортопедични стелки, които да поставите в тях.

  • Тесни обувки

 Носенето на тесни сандали създава определено неприятно усещане! Когато подметката е тясна, кракът опитва да я „разшири”, в следствие на което стъпалото започва да се изкривява. Резултатът от това неуспешно начинание най-често са мазоли и подуване на пръстите, както и загрубели пети. А споменахме ли болката? Не е нужно, тя е естествен спътник на всеки вид неудобна обувка!

  • Неподходящи материали

 През летните месеци най-доброто, което може да дадете на стъпалата си са обувки, изработени от естествени материали, естествена кожа или текстил най-често.  Носенето на обувки от изкуствени материи изпотяват стъпалата, което помага на крака да се пързаля по обувката и вероятността от стъпване накриво се увеличава драстично.

  • Лачените обувки и лятото

 Лачените обувки не са подходящи за най-горещите месеци. Една от водещите причини е, че точно този вид обувки не позволяват на краката да се проветряват и не се славят с най-доброто абсорбиране на влагата. Още един минус е, че са изключително податливи на температурните амплитуди. Вашите любими лачени обувки е твърде вероятно да се напукат, щом термометърът падне под -10 или пък се качи до над 25 градуса. Всички мечтаем за лято с достатъчно слънце, а не за подобие на топла пролет, нали? Затова оставете лачените обувки да си почиват в шкафа поне до есента!

 

 Нито прекалено къси, нито дълги; нито тесни, нито широки; нито равни, нито и прекалено високи… Тогава как да изберем подходящите обувки за летния сезон?

 Тук със сигурност ще ви препоръчаме да изберете сандали или чехли с максимално по-свободна площ на ходилата. Избирайте модели, които са достатъчно свободни, тъй като често се случва в края на летните дни ходилата ни да са подути. Перфектният избор за дамите могат да бъдат страхотните CROCS CLASSIC PLATFORM, които са не просто удобни, а и прилягат на всеки стил. За мъжете препоръчваме невероятната комбинация от комфорт и стилен силует под формата на ADIDAS CYPREX ULTRA. С тези сандали ще успеете да запазите максимален комфорт през целия ден.

 А коя е първата ви асоциация, щом става дума за леки и удобни обувки, които пасват на всеки стил? Да, ние също си мислим за маратонки! Тези спортни обувки са непреходна класика за всеки сезон, включително и лятото. Това, към което трябва да се стремите е да осигуряват добра вентилация и дишане на крака. Сникърсите ADIDAS ORIGINALS NMD са идеалният избор за всяка жена, потопена в забързаното градско ежедневие. Те са вдъхновени от бягането и притежават всичко необходимо, за да ви помогнат да поддържате темпото в динамичните си дни през лятото. От мъжка гледна точка, винаги бихме избрали невероятните  NEW BALANCE 574. Удобни, елегантни, в спортен стил, те са пример за класически ежедневни мъжки обувки, с които няма да изпитате умора и в най-натоварените летни дни.

 Изборът на подходящи обувки за лятото може да бъде трудна задача, но далеч не е невъзможна. Просто разгледайте сайта на www.gosport.bg и открийте обувките, които ще следват вашата посока през цялото лято!

 

Назад към всички постове