Три разнообразни екопътеки и подходящи обувки за всяка от тях

17.06.2021

Обичате красиви гледки и спокойни преживявания, а защо не екстремни? Тогава със сигурност знаете, че често, за да достигнете до най-красивите природни живи картини се налага да положите малко усилия. Ние, от своя страна знаем, че за едно страхотно изживяване е нужно както да се чувствате сигурни, така и да разчитате на най-добрите обувки.

туристически обувки

В следващите редове ще ви представим три екопътеки на територията на България с различна трудност. Като бонус ще ви предложим и няколко модела туристически обувки, подходящи за всеки от описаните терени, от които да избираш.

Крушунски водопади

Ще започнем с една изключително красива и сравнително достъпна дестинация – Крушунските водопади. Ако имате затруднения в избора на дестинация, която да посетите и искате да се насладите на едно живописно зрелище, Крушунските водопади е точното място за вас. Известни още като местност Мараата, образувани от множество карстови тераси, те могат да спрат дъха на всеки един посетител. Намират се в северния край на Деветашкото плато, близо до село Крушуна, община Летница. Ако живеете или пътувате близо до Ловеч, то несъмнено трябва да посетите това място, защото е само на 34 км. от град Ловеч. Там ще имате възможността да видете и голям брой от представителите на изключително ценни и редки животиснки и растителни видове, които са вписани в Червената книга на Република България.

екопътека

Кои обувки са за лесен терен?

Едно приключение е наистина пълноценно, когато е изминато в удобство и след края му може да се насладите на изживяното, без излишно напрежение и болка в краката. Ето защо, чифт подходящи и удобни обувки никога не са излишни – те са задължителни!

Всеки един терен има своите особености и всеки, който държи на сигурността знае колко е важно винаги да избира правилните обувки. 

salomon

Salomon Supercross Blast е страхотен избор не само за приключения сред природата, но също и за бягане, както и за ежедневно носене. Специалната система Quicklace™ ще ви пести време всеки път, когато обувате обувките си, тъй като само с едно издърпване вече сте готови за навън. В същото време системата ще държи връките здраво и няма да има нужда да се навеждате и да ги стягате по пътя. Quicklace™ е чудесно предимство на обувките Salomon Supercross Blast, технологията Contagrip® е още по-голямо. Тя е разположена в подметката и нейното предназначение е да ви осигурява сцепление по неравна повърхност, както и да ви предпази от хлъзгане. По дължинта на цялата подметка са разположени елементи, които формират система от канали, като по този начин не позволяват по подметката да се задържа кал. Тези елементи са насочени в определена посока и независимо дали се изкачвате или спускате, те действат като контра и ви дават допълнителна увереност.

podmetka salomon

Adidas Response Trail  е друг страхотен модел, с който ще изминете целия път неусетно. Cloudfoam технологията обгръща петите и глезените ви се грижи за вашия комфорт през цялото време. Тя представлява иновативна смес, включваща EVA пяна, която осигурява защита и омекотяване точно в тази област. В подметката е разположена Traxion система, която осигурява максимално сцепление при различни повърхности. ато допълнителна полза, тази технология минимизира точките на натиск върху стъпалото.

adidas response trail

Adidas Terrex Trail Cross Curb е създаден за екопътеки и леки търистически маршрути. EVA пяната, разположена в междинната подметка ще ви осигурява непрекъснат комфорт, независимо колко продължително ще се движите. Материалът, от който е изработена EVA пяната е лек и еластичен. Този модел Adidas Terrex притежава и много добри амортизиращи свойства. Подметката е направена по технологията Stealth Rubber, която има отлично сцепление при каменисти повърхности, което ще ви даде допълнителна сигурност и увереност, докато вървите.

trail adidas terrex

Седемте Рилки езера

Ако лесните преходи не са за вас, но и прекалено трудните също, то Седемте Рилски езера е точно за вас. Може да ви гарантираме две неща: първо, че ще се любувате на невероятни гледки и второ – ще се заредите с много положителна енергия! Тази дестинация е една от най-големите природни забележителности у нас и определено си заслужава времето, отделено за нея.

седемте рилски езера

Маршрутът започва с езерата Долното и Рибното, продължава със Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака и завършва с Трилистника. Ако почувствате умора, може да си починете почти навсякъде по пътя. Екопътеката е пълна с удобни поляни, на които може да хапнете и да се отдадете на заслужена почивка.

Освен красивите езера и гледки, имате възможност да присъствате и на едно от най-интересните събития, което се провежда на 19 август. Това е събирането на хората от Бялото братство – дъновистите. На този ден те честват своята Нова година и се събират, подредени в концентрични кръгове и винаги на едно и също място, близо до езерото Бъбрека. 

Кои обувки са за средно труден терен?

Adidas Response Hoverturf GF 6100 AM притежава освен страхотен, непретенциозен диизайн, така и всички необходими технологии, за да изминете с лекота почти всеки един маршрут. Подобно на EVA пяната при горните модели, Adidas Response Hoverturf  притежава Formotion система, която се адаптира към всяко ваше движение и ви осигурява незаменим комфорт по време на вашата активност. ADIPRENE® е друга омекотяваща технология, която е разположена в междинната подметка на този модел. Тя е специално разработена от Adidas и представлява еластичен материал, който отговаря за защитата вашия крак от амортизация. Технологията абсорбира силите на удара, осигурявайки превъзходна защита и омекотяване. Също като Adidas Response Trail и Adidas Response Hoverturf има подметка с Traxion система, която осигурява максимално добро сцепление на различен тип терен. В подметката е добавена и Mud Release Surface технология, която защитава обувката от наслояването на кал по време на движение по мокри пътеки. 

adidas response

Salomon XA Rogg Goretex  е създаден за приключения! Той също притежава съвкупност от едни най-добрите технологии и ще бъде ваш верен съюзник по пътя към опознаване на нови местности. Всички обувки с технологията GORE-TEX са отличен избор за бързи преходи в планината при най-различни атмосферни условия. Goretex технологията е влагоустойчива мембрана, която не позволява на влагата да нахлуе във вътрешността на обувката. В същото време прави обратното – извежда извън обувката влагата, която собственият ви крак отделя по време на движение. Ще стъпвате още по-уверено благодарение на системата Quicklace™. С нея за секунди ще стегнете връзките си и може да сте сигурни, че те няма как да се разхлабят. Стелката OrthoLite е създадена по иновативна технология с отворена клетъчна структура. Тя е екологична, лека и позволява на въздуха да циркулира през нея и на кожата да диша. Contagrip®  подметката ще ви предпази от подхлъзване при вървене по неравна или кална повърхност.

Salomon XA Rogg Goretex

Salomon Supercross Blast Goretex  е перфектен избор за всички вас, които не просто обичате разходките сред природата, а бягането за вас на открито е същинско удоволствие. Смело може да кажем, че това са Goretex обувки мембрана, Quicklace™ система, стелката OrthoLite и Contagrip® подметка, както предния модел, който разгледахме. Допълнително при него е наличието на EVA пяна, която е разположена в междинната подметка. Тя ще обере вибрациите от всяка стъпка и ще омекоти допълнително усещането по време на движение. Може да носите Salomon Supercross Blast Goretex в ежедневието си като супер удобен спортен модел или да заложите на различни активности на открито.

Salomon Supercross Blast Goretex

Хижа Бъндерица - Кончето

Обичате да усещането, породено от адреналина!? Тогава нашата препоръка за един по-различен ден за всички вас - фенове на труднодостъпните места и силовите тренировки, определено ще ви хареса. Кончето ви очаква! Седловината между върховете Кутело и Бански суходол е една от най-атрактивните дестинации в Пирин и като цяло по българските планини. Кончето със сигурност е за любители на екстремните преживявания, като на места преходът дори е доста сложен и опасен.

вихрен

Неговото наименование е пряко свързано с трудността, която преди години са изпитвали хората, преминаващи от там. Преди 1963 г. този туристически маршрут не е бил укрепен с метално въже, както сега и единствения начин да се премине през него е бил като туристите го възсядат точно като конче. Ако не вярвате, може да проверите сами.

За да стигнете до там е необходимо да следвате червената маркировка. Ако искате да стигнете Кончето без да изкачвате връх Вихрен, следвайте табелите за хижа Яворов. Предвидете по минимум 3 часа в посока, а ако обичате да си почивате често, увеличете времето. Запасете се с достатъчно вода и храна и вървете смело напред! 

Кои обувки са за труден терен?

са

Ако някой модел може да се нарече технологичен, то това определено е Salomon X Ultra 4 GoretexКакто част от предходните модели, този Salomon също притежава водонепромокаемата технология Goretex и системата за бързо връзване на връзките Quicklace™. Глезените ви ще бъдат допълнително подсигурени чрез системата ADV-C Chassis, като същевременно поддържа предната част на обувката гъвкава. Системата Contagrip® MA е проектирана така, че безпроблемно да се движите по най-разнообразни повърхности. Тя е съставена от балансирана каучукова и гумена смес, която осигурява стабилност на мокри,сухи или скалисти терени. Горната част на модела представлява безшевна конструкция - Welded upper, в която кракът приляга като в ръкавица, докато SensiFit ™ системата притиска крака от междинната подметка към системата за връзване, осигурявайки сигурно, плътно и индивидуално прилепване по цялата дължина на стъпалото.  Salomon X Ultra 4 Goretex е преминал и през специална обработка, която осигурява допълнителна защита, като не позволява тъканите да поемат влага по време на слаб дъжд или роса.

Вече вероятно ви удебихме, че не само обувките Salomon,но и тези от серията Terrex са едни от най-добрите туристически обувки. Ако все още не сме, то следващия модел със сигурност ще ви спечели. 

сд

Adidas Terrex AX3 Goretex е любим модел на безкрайно много хора и определено има защо. Само веднъж да обуете тези туристически обувки и винаги ще избирате точно тях за всяко следващо приключение, дори и в града. Както името подсказва, моделът е с Goretex технология, т.е. смело може да го носите не само в слънчево време, но и при дъжд и сняг. И тук също ще се чувствате отлично, след като изминете километри, защото междинната подметка е изработена от EVA пяна, която осигурява страхотно омекотяване. През това време подметката Continental и Traxion системата, поставена върху нея ще ви позволят свободно да се движите, защото ще ви осигурят максимално сцепление, без значение по сухи или мокри повърхности се движите. 

Бонус модел

Ще ви представим и един модел, който ще стане любим на всички, които обичат да бягат по нестандартен терен. Това е Adidas Terrex Speed Pro, който е подходящ както за любителите на бягането по неравни терени, така и за професионалисти. С него всяка горска пътека и всеки връх се покоряват с изключителна лекота! Той осигурява усещане за несравнима лекота и пъргавина при бягане по технични и неравни терени.

у

Моделът е изработен с Primegreen, серия от високо ефективни рециклируеми материали, без използване на необработен полиестер. Това е част от ангажимента на Adidas за създаване на по-устойчиво бъдеще! Леката материя осигурява на крака ви много добра вентилация и комфорт. Междинната подметка на Adidas Terrex Speed Pro е изработена по технологията Lightstrike - ново поколение междинна подметка, която е невероятно лека и създава усещане за динамично и леко движение. Теглото на обувката е само 190 грама! Подметката Continental ще ви дава стабилност, а сцеплението и на мокра и на суха настилка е без аналог! Изработена е от няколко различни пласта чрез наслагвания, което значително подобрява издръжливостта на износване когато бягате по неравни терени и пътеки.

Най-важното правило при всяко пътуване – наслаждавайте се на времето прекарано сред природата, насладете се на пъстрата планинска идилия! За целта винаги избирайте подходящи обувки и екипировка. Ако се затруднявате в избора си, не се колебайте да се обърнете към нашия екип, който с удоволствие ще ви посъветва кое е най-доброто за вас!

А вие спряхте ли се на модел вече?

Назад към всички постове